Op 11 december jl. was het Wereldlichtjesdag. De dag waarop we stilstonden bij de kinderen die ons ontvallen zijn. Op deze dag staken mensen overal ter wereld om 19:00 uur kaarsjes aan ter herinnering aan overleden kinderen.

Samen met collega ritueelbegleider Judith Marechal, organiseerde ik op deze bijzondere dag een mooie viering om stil te staan bij het gemis van een kind. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is…

Het is 11 december 2016, Wereldlichtjesdag. Vandaag steken mensen wereldwijd om 19.00 uur kaarsen aan voor overleden kinderen. Voor het derde jaar op een rij loop ik naar het kapelletje aan de Clarissenstraat. Het pad is aan weerszijden verlicht door lichtzakjes met kaarsen erin. Kinderstemmen zingen me tegemoet. Binnen is het warm en licht. 30 Kinderen van het Angelakoortje zingen uit volle borst liedjes. ‘Pak maar mijn hand’, ‘Droomjas’ en ‘Samen voor altijd’. Een ontroerende binnenkomer. Om half 7 zijn alle stoelen bezet. De kinderen lopen weg en komen even later twee aan twee terug. Ze dragen de kaarsen die voor de overleden kinderen aangestoken gaan worden. Kleurige ronde kaarsen op een glas, in het glas bengelt een klein engeltje onder de kaars. ‘Licht op herinnering.’ Het thema van dit jaar.
Judith Marechal en Susanne van Lierop, ritueel begeleiders bij afscheid, hebben de viering georganiseerd en openen met een welkomstwoord.
Er komt een mooi verhaal over een zwangere vrouw; de verwachtingen, wensen, dromen en liefde die er al voor zo’n kleintje zijn. En hoe anders het daarna kan lopen… Naast me zit een jonge vrouw waar zachtjes te huilen. Hierna wordt het lied Precious Child gezongen, een lied dat speciaal voor Wereldlichtjesdag is gemaakt.
Jet Ruijsenaars-Berkers en haar zoon Jelle maken ook deze avond weer de muziek en zingen soms tweestemmig, soms solo. Het kippenvel staat op m’n armen.
Het is bijna 7 uur en we steken de kaarsen aan voor de overleden kindjes. De ene na de andere naam klinkt door het kerkje. Job. Enzo. Mees. Jaappie. Jade. Justin. Pjotr. Ilonka. Zo gaat het door. 21 Kaarsen, 21 kinderen, 21 verhalen. Ook ik steek een kaars aan, natuurlijk zoek ik een mooie roze uit. Hierna komt iedereen naar voren en wordt de tafel verlicht door tientallen kleine kaarsjes. Verbondenheid, iedereen leeft vanavond mee met elkaar.
Er worden gedichten voorgelezen; Elize voor haar overleden broertje, Hetty voor haar kleinkind en Sandra doet dat voor haar stoere zoon. Iedereen hier heeft een andere relatie met het overleden kind. Susanne vertelt een verhaal over een meisje in de speeltuin, het verlies van een ballon en hoe de herinnering eraan toch weer wat vreugde kan geven. Zo voel ik het als ik terug denk, ook dan is er verdriet en vreugde.
Vervolgens delen kinderen lichtzakjes uit, kleine witte zakjes waar een kaars in kan. In mijn zakje zijn hartjes uitgesneden waar het licht doorheen zal schijnen. Judith neemt ons in gedachten mee naar een herinnering. We geven die herinnering een naam en schrijven deze op het zakje. Daarna benoemen we onze herinneringen in een lint van woorden. ‘Vogeltje.’ ‘Lief.’ ‘Altijd.’ Zachtjes zeg ik mijn woord en geef het lichtje door. Een klein kinderstemmetje zegt: ‘ik hou van jou’. Zo gaat het door tot alle herinneringen benoemd zijn en een plek hebben gekregen. Jet en Jelle zingen het nummer herinnering uit van The Cats.
Susanne heeft nog een speciaal stukje tekst voor de aanwezige kinderen en zij krijgen ook allemaal een speciaal kaarsje mee.
Dan is het bijna afgelopen. Nog een paar mooie woorden, een uitnodiging voor koffie, nog een laatste liedje. Het is tijd om naar huis te gaan. Ik loop naar voren en pak de kaars die ik heb aangestoken. Straks als ik thuis ben, zal ik de kaars meteen weer aansteken. Samen met het kaarsje in mijn lichtzakje. Er was licht vandaag. Licht voor al die kinderen, maar ook licht voor ons, voor mij. De muziek, de troostende woorden, de mooie teksten, de verbondenheid, de zingende kinderen, dat alles heeft mij verwarmd. Ik voel me lichter.

Timeless

CONTACT GEGEVENS

Dr. Hanegraaffhofke 10
5243 VG Rosmalen
06 810 047 31

VOLG MIJ

VOLG MIJ

Share This